top of page

Întrebări frecvente

Mai jos am centralizat întrebările frecvent primite de la clienții noștri.

Ce înseamnă kilowatt valoare de vârf?

Performanța sistemelor solare fotovoltaice este măsurată în kilowați-vârf, aceasta fiind puterea maximă la care modulul solar poate ajunge sub absorbția optimă a condițiilor de radiații solare ce corespund cel mai bine panoului, poziției și randamentului său termic maxim.

Unde pot instala un sistem fotovoltaic?

Câteva opțiuni des întâlnite pentru instalarea sistemelor fotovoltaice sunt:
• pe suprafața acoperișului, panourile solare fiind montate pe cadru;
• integrate în structura acoperișului, panourile solare fiind ele însele acoperiș (țiglă solară);
• pe fațada clădirii;
• pe un suport separat;
• pe o terasă sau balcon.

Sunt modulele fotovoltaice eficiente la un nivel scăzut de radiații solare?

Modulele fotovoltaice pot converti în energie electrică chiar și cel mai mic nivel de radiații solare (de exemplu, în condiții de nori grei, precipitații, chiar și seara). Cel mai important lucru este ca regulile de instalare să fie respectate, la fel și panta necesară și orientarea panourilor în raport cu soarele.

Cât de mult spațiu este necesar pentru a instala panourile solare?

Pentru a produce 1 kilowatt de energie electrică este nevoie de aproximativ 5-8 metri pătrați de panouri fotovoltaice. În cazul în care sistemul fotovoltaic este instalat pe un acoperiș înclinat, spațiul necesar crește până la 5-10 metri pătrați per kilowatt, în funcție de tipul panourilor instalate.

Cât timp rezistă sistemele fotovoltaice?

De regulă, durata de viață a panourilor fotovoltaice este de 25 de ani, cu o scădere a performanței lor până la 80-85%. Există și panouri cu garanție liniară de 30 de ani, cu o rată de producție în anul 30 de 84,5%. Astfel, în 25 de ani, capacitatatea de absorbție a panourilor poate scădea cu aproximativ 25% din puterea inițială.

Există un risc de deteriorare a panourilor în caz de grindină sau temperaturi ridicate pe timpul verii?

Într-adevăr, panourile fotovoltaice par fragile, dar ele sunt supuse de producători la numeroase teste de fiabilitate și rezistență pentru obținerea certificatelor internaționale de calitate. De exemplu, acestea sunt testate pentru rezistența la impactul cu grindină de 2,5 cm, astfel încât nici un fenomen atmosferic, nici măcar temperaturile foarte ridicate, nu deteriorează celulele solare. Din acest motiv, certificările de calitate sunt un criteriu esențial în alegerea sistemelor fotovoltaice.

Va funcționa modulul fotovoltaic în timpul unei ploi?

Sistemul fotovoltaic este conceput pentru a capta lumina soarelui în diverse condiții, chiar și cu cer noros sau ploaie, însă energia produsă pe timp de ploaie va fi mai mică decât cea produsă când este cer senin.

Sunt eficiente panourile solare pe timpul iernii?

Pentru funcționarea în parametri optimi, panourile solare necesită doar lumină, nu și caldură. Panourile solare sunt cele mai eficiente atunci când sunt reci, asemenea tuturor echipamentelor electronice.

În timpul iernii, având în vedere poziționarea joasă a soarelui, o înclinare abruptă este benefică pentru a permite panourilor solare să absoarbă cât mai multă lumină. Bineînțeles, dacă zăpada acoperă o parte a suprafeței de captare a luminii, producția de energie electrică se va reduce, de aceea este recomandată curățarea panourilor de zăpadă. 

bottom of page